Zła dieta- bogatokaloryczna, zawierająca dużą ilość tłuszczów nasyconych, węglowodanów prostych i soli jest wiodącym czynnikiem ryzyka rozwoju chorób metabolicznych i sercowo-naczyniowych.
W latach 70 w Stanach Zjednoczonych rząd amerykański wprow...
Zaloguj się, aby przeczytać cały artykuł.
You might also like
More from Publikacje
Czynniki socjoekonomiczne a śmiertelność u pacjentów z cukrzycą typu 2
W "JAMA Internal Medicine" ukazały się wyniki badania oceniającego związek czynników socjoekonomicznych oraz dostępu do opieki zdrowotnej ze śmiertelnością z …
Zbyt niski poziom LDL nie zmniejsza ryzyka sercowo-naczyniowego
Międzynarodowe wytyczne zalecają leczenie statynami pacjentów z istniejącą wcześniej chorobą niedokrwienną serca w celu zapobiegania dodatkowym zdarzeniom sercowo-naczyniowym. Zalecenia różnią …
Objawy okołomenopauzalne – wystarczą fitohormony?
Przykre objawy okołomenopauzalne dotyczą znacznego odsetka kobiet. Część kobiet przyjmuje hormonalną terapię zastępczą, inne decydują się na stosowanie środków roślinnych. …